Термін «ресторанне господарство» визначено Національним стандартом України ДСТУ 4281:2004 "Заклади ресторанного господарства. Класифікація", що замінив термін «громадське харчування». Ресторанне господарство - вид економічної діяльністі суб'єктів господарювання щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні з організацією дозвілля або без нього.
Ресторанне господарство – це галузь національного господарства, основу якої становлять підприємства, що характеризуються єдністю форм, організації виробництва й обслуговування споживачів, які розрізняються за типами та спеціалізацією. Сфера ресторанного господарства включає широку мережу ресторанів, кафе, різновидом яких є кав'ярні, кафе-бари, кафе-пекарні, чайні салони; кафетерій, закусочних (шинків), барів, їдалень, буфетів. У сучасних умовах ресторанний бізнес є прибутковим видом економічної діяльності.